De IFKS stond op het punt om te beginnen! De allerlaatste voorbereidingen moesten we nog treffen. Op donderdagmiddag werd het onderwaterschip nog afgespoten bij Reekers in Woudsend. Daarna voeren we het skûtsje naar Stavoren, waar we vrijdagochtend om 11.00 uur startten met de laatste training op het IJsselmeer. Er stond goede wind en het zonnetje scheen! ‘s Avonds arriveerde het volgschip en konden de boodschappen voor de week worden ingeladen. 

Dag 1, Hindeloopen – 5e plek

Tijdens deze warme middag, voeren we onze eerste wedstrijd. En die was gelijk al spannend! De loet brak doormidden tijdens een windschifting in het laatste downwind rak. Bij enkele andere teams sloeg er zelfs bemanning overboord! Desondanks, 5e plek! 

Dag 2, Stavoren – 2e plek > DSQ..

Met een geleende loet van de Sterke Jerke, konden we weer van start gaan. En de start, die was goed! De eerste bij de boventon. 1 plek weggegeven, uiteindelijk 2e! Of toch niet..! We kregen een DSQ voor het niet tijdig inleveren van de bemanningslijst. Wat een domper! 

Dag 3, Heeg – 3e plek! 

We wisten ons als team op te maken voor een nieuwe dag, Nije Dei, goede naam! 😉 Ook dankzij de support van onze geweldige achterban! De wedstrijd in Heeg was lastig met veel windshifts, maar toch 3e over de finish! Die hadden we nodig! 

Dag 3, Sloten – 7e plek

De wedstrijd dinsdag op het Slotermeer was iets minder gunstig. We kwamen niet goed uit de startblokken. We wisten ons wel naar boven te knokken en lagen zelfs nog even 3e. Maar uiteindelijk kwamen we als 7e over de finish. ‘s Avonds zijn we in verse gele shirts, als zonnetjes, naar de feesttent gegaan om feest te vieren! Onze shirtjes hingen op dat moment aan de waslijn, bij de ouders van Lisanne. 👌🏻

Dag 4, rustdag

Die dag kwam het bakken uit de lucht! Gelukkig was het rustdag (ook al zijn we niet van suiker!) en hoefden we niet zoveel. Koffietje hier, spelletje daar. En uiteraard een plan van aanpak voor de komende dagen. Hoe gaan we dat podium halen?? Die avond speelden we spelletjes en hadden we gezichtsmaskers voor optimale ontspanning! 

Dag 5, Echtenerbrug – 3e plek! 

Weer een dag deze week met wat minder wind. Ook de temperaturen waren gelukkig wat gedaald, na een warm eerste weekend.  🥵 Tijdens de wedstrijd hebben we goed moeten kijken naar waar de wind zat. Een wijziging in de tactiek heeft ons uiteindelijk de 3e plek opgeleverd! Daarna lag het allemaal vrij dicht bij elkaar in het klassement, de laatste twee dagen op Lemmer zouden bepalend worden!

Dag 6, Lemmer – 4e plek

De eerste van twee dagen in Lemmer was er meer wind voorspeld, dit moest ‘m worden! De baai & dijk van Lemmer was weer bommetje vol supporters en fans van de IFKS. Extra leuk om dan een wedstrijd te varen! We werden die wedstrijd uiteindelijk 4e, wat maakte dat we 4e in het klassement stonden. Met 0,1 punt verschil met de nummer 3! Hadden we die DSQ maar niet… 

Op naar de laatste dag! 

Dag 7, Lemmer – 2e plek!!

We spraken als team het vertrouwen naar elkaar uit dat we ook de laatste pot goed zouden gaan varen: “wat de uitkomst ook is, we gaan gewoon een mooi potje silen!” Tijdens het inzeilen, was er heel weinig wind.. gaat het wel door? De C-klasse werd uitgesteld en uitgesteld. En uiteindelijk ging deze niet door. De eerste wedstrijd zeilden we omhoog maar deze wedstrijd werd eruit gegooid door te veel shiftende wind. De spanning nam nu wel even toe: zouden we nog een kans krijgen om het podium te pakken? 

Ondertussen lagen onze vrienden en familie voor anker naast het wedstrijdveld, met spanddoek en al! Dat gaf ons nog wat zelfvertrouwen! De wind stak op, nog een kans! Het was ontzettend spannend bovenin het veld. Door een goede tactische zet, voeren we bij een van de laatste rakken de andere kant op en kwamen we als 2e bij de finish uit! Wat een ontlading, na deze spannende dag en week. Dit was goed genoeg om in het gehele klassement als 3e te eindigen, oftewel: feestje in de sluis!

Feest! Kleine a – klasse, 3e plek

Na de wedstrijd voeren we na ons volgschip met onze supporters. Na hun aanmoedigingen gedurende de week, de “vrienden van Nije Dei” was booming, was het fijn dat ze er allemaal bij waren op deze euforische dag! 

Toen was het tijd om naar de sluis te gaan! Met alle top 3 teams van alle klassen, lagen we in de baai van Lemmer. De fanfare kwam aan boord en de alcohol vloeide rijkelijk 😏. ‘s Avonds ook naar de feesttent in Lemmer voor de huldiging. We stonden klaar achter het podium om onze prijs in ontvangst te nemen, werd een ander skûtsje omgeroepen..! Foutje! Gelukkig kregen we uiteindelijk allemaal onze medaille om onze nek! 

Andries Brouwer van de Reuzen en Sander Meeter van de Vriendschap, zijn 1e en 2e geworden. Het was een mooie strijd, gefeliciteerd! 

Napret

Zondag was het tijd om terug te varen naar onze thuishaven Heeg, alles op te ruimen en daarna weer terug te gaan naar ons normale leven met werk… Het hoogtepunt van het skûtsjesilen zat erop, de IFKS is pas weer over een jaar! We zeiden nog “kan dat werken niet nog even uitgesteld worden!?”.

Nou dat hebben we geweten…! Maandag was ongeveer het hele team ziek. Er zat waarschijnlijk blauwalg in het water in de sluis Lemmer.. We bekijken het maar zo: niet iedereen kan op het podium eindigen en je moet er wat voor over hebben om daar een plonsje te mogen maken! 

Bedankt! 

We willen via deze weg nog gebruik maken van de mogelijkheid om mensen te bedanken. Allereerst onze sponsor, Sonnema! De rode vlag heeft trots boven ons voordek gewapperd. Verder onze donateurs! Zonder jullie bijdrage was het niet mogelijk om deze waanzinnige hobby te verwezenlijken! Natuurlijk alle vrienden en familie die tijdens de IFKS, maar ook daarbuiten, ons supporten. Dat wordt heel erg ewaardeerd. 

En tot slot, team Nije Dei, zonder elkaar was het niet gelukt!