Het skûtsje

Vele namen heeft ons mooie skûtsje Nije Dei door de jaren heen gehad. De geschiedenis waarin ook nog veel onbekend is. Wat we wel weten is dat het schip van werf Bos rolde in Echten in 1903. Waarschijnlijk onder de naam ‘de Koophandel’.

Over de beginjaren van de 20ste eeuw is helaas (nog) niet veel bekend. De geschiedenis wordt weer opgepakt vanaf de jaren 60 waarna het motorschip weer teruggebracht werd naar haar originele staat en uiteindelijk omgedoopt werd tot ‘de Bruine Beer’. Het lijkt erop dat in 1973 sinds tientallen jaren weer gezeild kon worden!

Een kleine sprong in de tijd wordt dan gemaakt naar 2008 wanneer het schip de naam ‘t Swarte Wief’ krijgt en een grondige renovatie ondergaat (inclusief verlenging naar 17.06m). Vanaf die periode is de boot ook niet meer weg te denken uit de IFKS. Het vaart jaren in de top van het klassement, wordt in 2014 overgenomen door Stichting Eemlander, en uiteindelijk in 2019 omgedoopt naar haar huidige naam; Nije Dei.

Het team

In 2019 is het team voor de toen nog Eemlander samengebracht door onze schipper Harm van der Weiden. Hij had de mogelijkheid om het kleine skûtsje te huren en die kans liet hij niet zomaar voorbij gaan. Het team bestond uit Amsterdammers, Utrechters en Brabanders met gezamenlijk een hoop zeilervaring en ambitie, zo vormden zij samen snel een mooi team.

Met hoge ambitie heeft het team altijd in de top 3 gevaren van de kleine a. Hoewel er hier en daar wat verschuivingen en wisselingen zijn geweest in de afgelopen drie jaar, blijft het team hecht. Het team is open, gezellig, ambitieus en fanatiek, zij blijven zich altijd verder ontwikkelen met een steile leercurve en goede presentaties als resultaat.

Wil je ons beter leren kennen of zelf een keertje meevaren, check de pagina over het team.

De stichting

In juni 2021 is de nieuwe stichting Skûtsje Nije Dei opgericht. Met het spaargeld van vier teamleden werd het schip Eemlander gefinancierd en omgedoopt tot onze eigen boot, de Nije Dei.

Samen met het team is het ons doel om het schip ieder jaar beter, mooier, en sneller te maken en hiermee te kunnen strijden om het kampioenschap in de Kleine A.