In het weekend van Hemelvaart was het tijd voor de driedaagse wedstrijd in Lemmer Ahoy. Tijdens deze 38ste editie van deze wedstrijd waren het IJsselmeer en de Lemster baai het strijdtoneel van vele Skûtsjes die vechten om de 1e plek.

Bij deze wedstrijd worden verschillende klasse bij elkaar gevoegd, dit betekend dat dit dé kans is om schepen uit een hogere klasse te verslaan. Skûtsje de Nije Dei vaart in de klasse kleine A en bij deze wedstrijd waren er maar liefst 11 boten die mee deden in deze klasse. Met dit grote aantal boten is van alles mogelijk, vandaar dat er focus was op het varen van onze eigen race.

Na het overvaren van de boot vanuit Heeg naar Lemmer op woensdag avond, was de eerste wedstrijd op donderdag ochtend. Na de start lagen we goed in het veld, het schip kwam snel op gang en we gingen de strijd met de nummer 2 en 3 in het veld. Gelukkig maar, want door een klein misverstand koersten we bijna op de verkeerde boei af. Zonder een plek te verliezen kon dit snel hersteld worden. Door de harde wind was er veel uitdaging op de grootschoot, deze binnen halen en gijpen is zwaar en er werd gezocht naar een efficiënte manier om dat te doen in deze omstandigheden. Door brute kracht die vrij kwam op de grootschoot mislukte een gijp en boeironding, helaas verloren we 2 plekken. Daarna was er geen ruimte meer voor fouten en die hebben we ook niet gemaakt. Het schip liep sneller dan de nummer 3 en de nummer 2 slaagde er niet in om de loet in de fok te krijgen waardoor we ook de nummer 2 hebben ingehaald en als 2e geëindigd zijn.

De tweede dag van de wedstrijd was er twijfel over of de wind niet te veel was. Om 9 uur werd bekend gemaakt bij het palaver dat we met de Skûtsjes het water op zouden gaan. Echter werd er om 9.30 uur van gedachte veranderd. De wedstrijden werden toch afgelast. Na een kop koffie op het terras moest er een alternatief gevonden worden om deze dag te vullen. En dat kwam er, namelijk e-chopper rijden! Na één telefoontje was het geregeld, 3 uur op een e-chopper (soort elektrisch scootertje) door Friesland. Natuurlijk kon het spelelement niet ontbreken, door een aantal teamleden werd een foto wedstrijd bedacht waar fanatiek aan is meegedaan!

Op de laatste dag werd er langzaam maar fris ontwaakt. De geur van de vette vis hing nog in de boot van de vorige avond, maar om 9.30 uur stonden we klaar bij de boot om de laatste twee wedstrijden te varen. Met volle concentratie werd de eerste wedstrijd gevaren, foutloos, 1e plek! Met veel vreugde over de finish, lunchen, en op naar de tweede. Opnieuw opperste concentratie, met de 1e plek in het vizier konden we het nu niet laten liggen. Na een goede start en een voorspoedige eerste ronde brak helaas onze onderlijkstrekker in de volgende rak aan de wind. We schrokken, maar gelukkig was niemand geraakt door het blok dat rondvloog over het middendek. Met 4 man sterk werd een lijn gespannen die de onderlijkstrekker moest vervangen. Hiermee hebben we de race uitgevaren, maar de tijd die we hiermee verloren kon niet meer goed worden gemaakt.

Al met al een tweede plek in dit toernooi waar we als team toch heel trots op zijn. Met harde wind hebben we laten zien dat we met een enkel rif in het grootzeil het schip houden en dat hij loopt als een zonnetje. Op naar de Slach om Heeg!