Na drie weken hersteltijd van de Mattenschippersrace kon het team er weer tegenaan. Tijd voor de Lemmer Ahoy! Deze wedstrijd verspreid over drie dagen in de baai van Lemmer vindt jaarlijks plaats met Hemelvaart. Op woensdagavond werden de Nije Dei en het volgschip om op te slapen overgevaren vanuit Heeg naar Lemmer. Vervolgens stonden donderdag de eerste twee wedstrijden op het programma. Bijna de helft van de bemanning bestond uit invallers en dus namen we de tijd om het een en ander uit leggen voordat het echte werk begon.

Er stond niet veel wind en deze veranderde continu van richting, zeker naarmate er meer naar de bovenwindste ton werd gevaren. Gelukkig hebben we inmiddels een aardige setting gevonden voor de lichtweer zeilen en kwamen we de eerste pot mooi weg bij de start. Het was heel uitdagend om met deze wind hoog aan de wind te varen maar de haviksogen van de bemanning wisten elk vlaagje wel te bemachtigen. De kop was eraf, we werden eerste! De tweede pot nam de wind iets toe. We gingen er vol voor en kwamen de tweede pot als tweede over de finish, de eerste plek ging naar Hoop en Vertrouwen aka “de dobbelsteentjes” die een hele goede slag te pakken hadden. Wel verdiend voor hen!

Donderdagavond was het tijd voor gezelligheid aan boord. We stonden na dag 1 bovenaan het klassement en waren niet van plan dit weg te gaan geven. Die vrijdag stond er al iets meer wind. Bij het inzeilen besloten we voor een iets hardere wind trim te gaan dan donderdag. Dat pakte goed uit want de wind nam de eerste pot nog wat toe. We kwamen niet als eerste uit de startblokken maar wisten ons wel naar boven te zeilen en kwamen als eerste over de finish. Dat ging lekker! De vierde wedstrijd viel helaas tegen, de wind nam onverwacht af en we hadden de trim er niet op aangepast. Ook werd de baan veranderd van een gate baan naar de olympisch driehoek waardoor je minder makkelijk kan aanvallen. We lagen er niet goed bij vanuit de start en vonden geen gelukkige slagen. We kwamen als 8e over de finish. Alhoewel we er goed voor stonden keken we wel kritisch naar wat er beter kon. Vrijdagavond was het wederom tijd voor gezelligheid met een bezoek aan de kermis en het speciaal voor de Lemmer Ahoy georganiseerde feest met vis en een live band. Hier werd tot in de late uurtjes genoten van een mooi feestje.

De derde en laatste dag brak aan, op zaterdag moest het dan gebeuren. Er stond veel wind voorspelt en dus gingen we vroeg het water op om de juiste trim te bepalen. Ook keken we naar de start van de klasse voor ons voor de beste tactiek. De vijfde wedstrijd vonden we al snel onze positie met vrije wind en wisten de snelheid en hoogte in het schip te krijgen. We lagen nog een tijdje op een tweede plek achter de Ludgerdina Smeltekop. Onderweg naar de boventon kwamen we het startschip tegen, de Lud koos ervoor boven het startschip te sturen wat een moedige beslissing leek. Wij kozen ervoor onder het startschip de duiken en konden zo met meer snelheid de koppositie overnemen. Zo kwamen we weer als eerste over de finish! We voelden aan alles dat we de overwinning bijna in handen hadden. De zesde en laatste wedstrijd nam de wind enorm toe. We kozen ervoor om vol tuig (zonder reven) te gaan varen. Achteraf hadden we dit beter niet kunnen doen, we hielden het schip wel, maar verloren veel hoogte aan de wind omdat we vaak de zeilen moesten vieren. Naar de benedenton gingen we dankzij die extra m2’s zeil wel extra hard dus compenseerden we weer wat. Uiteindelijk pakte de Lytse Famke (mét rif) een goede slag en zo finishten zij nipt voor ons en werden wij de laatste wedstrijd tweede. Dat er veel wind stond werd bevestigd door twee skûtsjes die in onze laatste race omsloegen. Gelukkig waren de KNRM en de slepers er op tijd bij om de schepen recht te trekken en de bemanningen te helpen.


Na zes wedstrijden (1e, 2e, 1e, 8e, 1e, 2e) kwamen we als winnaar uit de bus met een eerste plek in het eindklassement. Wij zijn dan ook super trots dat we met deze wisselende weersomstandigheden en flink wat invallers dit resultaat hebben weten te bereiken. Veel dank aan de organisatie WSV Zevenwolden en alle vrijwilligers voor het mogelijk maken van dit evenement. We kijken uit naar de Slach om Heech 17-18 juni!