Voor de tweede keer deed team Nije Dei dit jaar mee aan de Mattenschippersrace. Een rondje van 40km door Overijssel dat start en eindigt in Blokzijl. Bij deze wedstrijd mag de motor niet gebruikt worden en moeten we onszelf door voortbewegen op wind- en spierkracht. Onderdeel van het kunnen meedoen aan de wedstrijd is de overtocht van onze ligplaats Heeg naar Blokzijl waarbij je in circa zeven uur langs hele mooie plekjes komt middenin de natuur van het natuurgebied de Weerribben.


Zaterdagochtend was het dan zover, om 10.10 klonk, na enige verwarring omdat het eigenlijk 5 minuten te vroeg was, ons kanonschot. Nadat de Nije Dei als eerste uit de startblokken kwam lagen we de eerste 20km op kop in onze klasse. Met ruime wind gingen we als eerste door de brug van Vollenhove richting het Zwarte water. De omstandigheden waren heel goed met een lekker windje en een mooie voorjaarszon.


Eenmaal aangekomen in Zwartsluis werd de mat opgehaald en begon het gedeelte met bomen en jagen tegen de wind in. Er is keihard gewerkt om zonder motor en met tegenwind tegen het schip voorwaarts te bewegen. Onderweg hebben we nog een keertje aan lagerwal gelegen, wat nog een hele uitdaging was om daar weer weg te komen. We wisten ons te herpakken en toen was het even tijd voor de vaste ingelaste pauze bij de Beukerssluis van exact 45 minuten. De heerlijke lunch van Beloe ging er wel in na al dat bomen en jagen.

Na de lunch mochten we direct weer los. We begonnen met een flink stuk jagen na de sluis, dat deden we met onze zelfgemaakte jaagtuigen gemaakt van oude brandweerslangen, met dank aan de brandweer Heeg. Na het jagen kon het zeil er weer op. Dat was heel uitdagend want zowel de Beulakerwijde als het Giethoornsche meer zijn super ondiep, zelfs voor een skûtsje. Zowel in smalle slootjes als deze ondiepe meren wisten we ons goed staande te houden. En werden we toegejuicht door vele dagjesmensen langs te kant. We hebben gemerkt dat het zeilende gedeelte heel goed ging en daar doen we het voor.
Richting de finish hadden we nog een mooie battle met het skûtsje de dankbaarheid en kwamen we met vol tuig over de finish. In de kom van Blokzijl lagen we in de zon onder het genot van een hapje en een natje terwijl de Delftsche studenten bigband de muziek verzorgde.

De diverse foto’s zijn gemaakt door de moeder van Harm die de hele tocht mee fietste en Skydrone Sloten. Dank aan de organisatie en alle deelnemers voor wederom een geslaagde editie!